Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Έμιλυ Γιολίτη προέβη σε δηλώσεις: «Κλήθηκα σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα του λογαριασμού στο twitter και τα όσα ακολούθησαν. Δυστυχώς το επίπεδο συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ήταν αυτό που ανέμενα. Με διέκοψαν πάρα πολλές φορές και δεν νομίζω να ήθελαν να πάρουν απαντήσεις από εμένα. Ήταν ένα στημένο σκηνικό και το προεδρείο κάλεσε πολλές φορές σε τάξη. Πιστεύω ότι ήρθαν έτοιμοι για καυγάδες, λαϊκισμό και αποπροσανατολισμό».
Η Υπουργός επανέλαβε ότι ποτέ δεν ήταν πρόθεση της να ταλαιπωρήσει οποιονδήποτε πολίτη, επαναλαμβάνοντας ότι μοναδικός της σκοπός ήταν να προστατεύσει την οικογένεια και τους οικείους της και πρόσθεσε «πιστεύω πως υπέβαλα ένα παράπονο με τον ίδιο τρόπο που θα το υπέβαλλε οποιοσδήποτε πολίτης, για τον οποίο αναρτούσαν φωτογραφίες των γονιών του στο διαδίκτυο. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είναι αυτές που πάντοτε ακολουθούνται σε παρόμοιες περιπτώσεις».
Ανέφερε ακόμη ότι «λόγω του γεγονότος ότι παρόμοιες καταγγελίες έγιναν από βουλευτές/βουλεύτριες και άλλα πολιτικά πρόσωπα, κάλεσα τους έντιμους βουλευτές, εάν επιθυμούν να αλλάξουν οι διαδικασίες, είτε για τα όρια που πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχουν, είτε για τη διαδικασία που ακολουθεί η Αστυνομία, να καταθέσουν τις εισηγήσεις και προτάσεις τους».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι εξασφαλίστηκε ένα ένταλμα έρευνας από το Πρωτόδικο Δικαστήριο με τα στοιχεία που υπέβαλε η Αστυνομία, προσθέτοντας ότι το Δικαστήριο ικανοποιήθηκε με τη μαρτυρία της Αστυνομίας και εξέδωσε το ένταλμα έρευνας.
«Εάν είναι ποινικό ή αστικό αδίκημα τοποθετήθηκε και η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι δηλαδή η παραβίαση τους είναι ποινικό ζήτημα. Για μία παρόμοια περίπτωση που αφορούσε λιβελλογράφημα εναντίον μου στο παρελθόν, ακολούθησα την αστική διαδικασία και η κατακραυγή ήταν η ίδια. Δεν πιστεύω η διαφορά να έγκειται στο αν ήταν αστική ή ποινική η διαδικασία που ακολούθησα. Πιστεύω πως ήταν μια στοχευμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος μου».
Η κα Γιολίτη ανέφερε ότι η ίδια δεν έχει κανένα πρόβλημα να ζητήσει συγνώμη, «αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε για ποιο πράγμα να απολογηθώ. Έκανα ένα παράπονο στην Αστυνομία και ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που ακολουθούνται κάθε φορά. Δεν υπαινίσσομαι και δεν υποστηρίζω με οποιονδήποτε τρόπο ότι ορθά μπήκε η Αστυνομία στο σπίτι της συγκεκριμένης κυρίας. Άρα δεν αισθάνομαι ότι πρέπει να απολογηθώ για κάτι. Δεν με ευχαριστεί ότι προκλήθηκε ταλαιπωρία σε συμπολίτη μου. Όμως αυτό δεν πιστεύω πως έχει οποιαδήποτε σχέση με δικές μου λανθασμένες ενέργειες για τις οποίες πρέπει να απολογηθώ».
Η Υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε και για παρόμοιες καταγγελίες που υπέβαλαν πολιτικά πρόσωπα στο παρελθόν. Είπε ότι «υπάρχουν 50 καταγγελίες από πολιτικά πρόσωπα και οι υποθέσεις τους διερευνήθηκαν από την Αστυνομία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Για κάποιες από αυτές είτε εκδόθηκαν εντάλματα έρευνας, είτε σύλληψης, είτε ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από άλλες χώρες».
Ερωτηθείσα για την αναφορά της εντός της επιτροπής ότι δέχτηκε απειλές κατά της ζωής της είπε ότι «είμαι δέκτης απειλών και με προβληματίζει το πολύ τοξικό κλίμα, το οποίο υπάρχει και το οποίο βιώνω καθημερινά».
Η Υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε και για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στη Λευκωσία. Ανέφερε πως «οι εικόνες που είδαμε, προβλημάτισαν όλους, προβλημάτισαν σίγουρα και εμένα. Με ρώτησε στην επιτροπή η κα Ελένη Μαύρου εάν κοιμήθηκα ήσυχα το Σάββατο βράδυ, όχι δεν κοιμήθηκα ήσυχα ούτε το βράδυ του Σαββάτου ούτε της Κυριακής. Διατάχθηκε έρευνα και οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν. Επικοινώνησα με την κα Αναστασία Δημητριάδου και εύχομαι αυτή τη στιγμή που υποβάλλεται σε επέμβαση για το μάτι της να πάνε όλα καλά».
Επανέλαβε πως οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Αστυνομία και η έρευνα που θα γίνει θα είναι ενδελεχής και οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν.
Τόνισε δε ότι «σίγουρα δεν υπήρχαν οδηγίες για τέτοιου είδους καταστολή. Υπάρχει απαγόρευση στις διαδηλώσεις αλλά αυτό ουδόλως σημαίνει ότι πρέπει να αντιδρά με βία, δεν θα πω καν με υπέρμετρη βία. Η Αστυνομία δεν πρέπει να αντιδρά με βία».
Όσον αφορά την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Υπουργός ανάφερε πως δεν μπορεί να προδικάσει τις έρευνες, προσθέτοντας πως δυστυχώς υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι και ότι όλοι θέλουν το κακό της πατρίδας μας (δημοσιογράφος ανέφερε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι) «σας διαβεβαιώ ότι αυτό δεν ισχύει», είπε.
Επανέλαβε ότι η παραίτηση της είναι καθημερινά στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών